Oxazepam-Lange termijn effecten
Oxazepam: Lange Termijn effect
Reactie op vraag van M.O: Waarom is het zo gevaarlijk om cold-turkey te stoppen met oxazepam ?
Oxazepam is een medicijn dat op korte termijn vooral zorgt voor een vermindering van het reactievermogen. Het grootste voordeel van Oxazepam is dat het meteen werkt. De angst wordt snel minder en je valt gemakkelijker in slaap. Je voelt je meteen aangenaam verdoofd.
Oxazepam behoort tot de Benzodiazepines (BZ). Alle Benzodiazepines zorgen voor het veel verder openen van alle GABA-A receptoren die al eerder geopend zijn door GABA-A. Zo kunnen er veel meer negatief geladen chloride deeltjes binnen zwemmen. En hoe negatiever de lading in de kop, hoe lager de kans dat de hersencel binnenkort gaat vuren. Er zijn door die extra aanwezigheid van negatieve lading, veel meer positieve stimulaties nodig om de neuron te laten vuren.
Die verminderde kans tot vuren is zichtbaar in het gedrag via het verminderd reactie-vermogen: minder angst, verslapte spieren en neiging tot slaap
De intensiteit van het effect van Oxazepam neemt heel snel sterk af. Na twee weken slikken is het effect zelfs bijna helemaal verdwenen. Advies: Slik Oxazepam daarom nooit vaker dan om de paar dagen of meer dan 10 dagen achter elkaar. Bij het lang slikken van een Benzodiazepine treden er structurele veranderingen op in het mechanisme van de GABA-A receptor waardoor hij hier steeds minder gevoelig voor wordt.
De receptor gaat steeds minder extra open dan voorheen, en werkt zo dus veel minder angst-verminderend of slaapverwekkend. Om dezelfde rust te ervaren als bij de eerste pil, moeten gebruikers meerdere pillen of een pil met een hogere dosis nemen. Dit noemen we tolerantie.
Als een gebruiker door het veel slikken van een benzodiazepine tolerantie heeft opgebouwd, lijkt de pil minder effect te hebben. Pas als een persoon plotseling stopt met de pillen, ziet hij het netto-effect. Na deze tolerantie-opbouw gaat de GABA-A receptor zonder benzodiazepine helemaal niet meer open.
Advies: Pas op, neem dus nooit oxazepam voor een langdurend probleem. Zoek door naar een andere oplossing.
Als een tolerante gebruiker plotseling stopt met Oxazepam (benzodiazepine) krijgt de gebruiker de tegenovergestelde symptomen als die hij probeerde te creeeren door het slikken ervan: paniekaanvallen, geïrriteerdheid, depressie, niet kunnen slapen, spierspanning en zelfs epileptische aanvallen.
Stop dus nooit plotseling met Oxazepam, rustig afbouwen in overleg met een dokter!
Oxazepam
Oxazepam: simpele uitleg
Oxazepam afgebouwd: overblijvende spanning






15 februari 2012 @ 11:00
Goedendag,
Na 10 jaar Oxazepamgebruik ben ik eindelijk gaan afbouwen onder begeleiding van een arts.
Heel geleidelijk, het was moeilijk maar vol te houden. Nu ben ik ruim 5 weken ervan af, maar ik heb nog veel nare verschijnselen, vooral overgevoeligheid voor licht en een akelig soort inwendig trillen, schudden waar ik misselijk en akelig nerveus van word.
Is dit normaal, nog steeds aan de oxa te wijten en hoe lang kan dat duren??
Vriendelijke groet,
Renee Jonker
Oxazepam geleidelijk afgebouwt, en dan? « neurowiki.nl
15 februari 2012 @ 23:08
[…] reactie op de vraag van R. Jonker: […]
15 februari 2012 @ 23:10
Beste Renee,
Dankjewel voor je reactie. Hier vind je je uitgebreid antwoord:
http://www.neurowiki.nl/?p=1077
Oxazepam geleidelijk afgebouwd, en dan? – neurowiki.nl
20 oktober 2016 @ 17:55
[…] nerveus worden, zijn gevolgen van overgevoelige hersenen. Zoals je zag in mijn eerder artikel Oxazepam: lange termijn effect verandert het nemen van oxazepam de structuur van je hersencellen. Hoe lang de nare […]
30 maart 2017 @ 21:34
Hi Hagar,
Wat zijn je bronnen (persoonlijk) en of ook wetenschappelijk en van recentere datum?
Wat kunnen de eventuele blijvende verschijnselen zijn?
30 maart 2017 @ 22:51
Om de interactie en werking van psychoparmica in de basis te begrijpen, zweer ik nog steeds bij het beste basisboek hiervoor:
Stahl’s Essential psychopharmocology
Hij legt dit zo mooi visueel begrijpelijk uit, dat doet niemand hem na. Verder zoek ik per onderwerp de recenste artikelen over een specifiek onderwerp in wetenschappelijke tijdschriften. Ik zie dat je reageert op een artikel van mij uit 2011. Het basismechanisme over de werking van benzodiazepines is nog steeds hetzelfde, maar ik neem aan dat er ondertussen recentere literatuur beschikbaar is. Waar wil je specifiek iets over weten?